Mikko Palonkorven Tiili-ja Kellarigalleriaan rakentuvan valokuvanäyttelyn keskiössä ovat Etelä-Kaukasian (Georgia, Armenia ja Azerbaidžan) vuoristoseutujen ihmiset ja heidän elinympäristönsä. Kuvissa aikakaudet näyttäytyvät kerrostuneina: tuhansia vuosia pitkä historia ja nykyaika sekoittuvat toisiinsa. Kaukasia on usein maailmanpolitiikan valokeilassa konfliktien tai poliittisen kuohunnan takia. Kuvissaan Palonkorpi haluaa tuoda esiin toisenlaisen kuvan Kaukasiasta. Arkisten kohtaamisten kautta kuvista välittyy vuoristolainen elämäntapa, jota ankarat olosuhteet ja perinteet ovat muovanneet.
Osa kylistä on Euroopan korkeimmilla paikoilla sijaitsevia vaikeasti tavoitettavia asuinsijoja, joita jokainen muutos ei hetkessä tavoita. Varhaisempi historia, neuvostoaika ja oman aikamme vaikutteet ovat kylissä yhtä aikaa läsnä, ja samalla aika menettää merkityksensä. Vuoret rajaavat ja hallitsevat, mutta toisaalta ne vapauttavat. Vuoristossa eletään luonnon ehdoilla. Olosuhteiden aikaansaama kyky elää hetkessä näkyy myös elämänilona, joka kuvistakin välittyy. Näyttelyn valokuvissa piirtyy esiin ainutlaatuisia kaukasialaisia tarinoita, jotka korostavat inhimillisellä tavalla alueen erityistä historiaa ja kulttuuria. Modernisaatio ja massaturismi muuttavat hitaasti mutta vääjäämättömästi perinteistä elämäntapaa myös Kaukasus-vuorten kaukaisimmissa kolkissa. Kymmenen vuoden kuluttua osa alueen omaleimaisimmista piirteistä saattaa olla poissa.
Mikko Palonkorpi (s. 1970) on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon vuonna 2017 (Stadin ammattiopisto). Palonkorpi on matkustanut kymmeniä kertoja Etelä-Kaukasian maissa, Georgiassa, Armeniassa ja Azerbaidžanissa. Viime aikoina hänen kuvausmatkansa ovat suuntautuneet etenkin Kaukasuksen vuoristoalueille, joihin nähtävissä oleva näyttely keskittyy.
Kuvakokonaisuuden vallitsevana tyylilajina on dokumentaarinen valokuvaus, jota kuvaaja on täydentänyt maisemakuvauksen elementeillä kokonaisvaltaisemman ilmaisun saavuttamiseksi. Kuvista välittyy ajattomuuden tai pysähtyneisyyden mutta toisaalta muutoksen välinen ristiriita sekä kuvien tarinallisuus, jossa kamera tarkentuu vuoroin yksilöön, yhteisöön tai ympäristöön.
Palonkorvella on pitkä tausta Kaukasian asiantuntijana. Hän on tutkinut alueen maita, julkaissut Kaukasiaan liittyen useita artikkeleita ja antanut lukuisia asiantuntijahaastatteluja. Vaikka näyttelyssä keskiössä on visuaalinen elämys, alueen kulttuurin, politiikan ja maantieteen syvällinen ymmärrys on auttanut kuvauskohteiden valinnassa ja hahmottamisessa.
Näyttelyn avajaiset 3.12. klo 17–19. Tervetuloa!
Kuvaaja on paikalla myös lauantaina 4.1. klo 13-15 ja kertoo mielellään lisää näyttelyn kuvista ja matkoistaan sekä Kaukasian ajankohtaisista teemoista.
www.palonkorpi.com
Finnfoto ry on tukenut näyttelyn järjestämistä.