Sanna Hukkanen, Pauliina Mäkelä, Hannele Richert ja Amanda Vähämäki

Marras

23
.
10
.–
9.11.2024
Tiili- ja kellarigalleria

Taiteilijatapaaminen la 9.11. klo 13-15. Lämpimästi tervetuloa!

Syys saapuu ja maa makaa martaana. Kutsumme Teidät kanssamme maan alle tutkimaan maatumista, puutumista, kellareita, kummittelua, elämän ja kuoleman kiertokulkuja, muodonmuutoksia ja makaaberia. Marras-näyttelyn teokset hämärtävät elämän ja kuoleman rajaa, joka on tähän aikaan vuodesta muutenkin häilyvä. Lähestymme pelottavaa ja tuntematonta raja-aluetta karnevalistisen leikillisyyden kautta. Samalla koettelemme sarjakuvailmaisun rajoja laajentamalla kerrontaa näyttelytilaan myös veistoksina, projisointeina, animaatioina ja ääniteoksina.

Kulttuurissamme kuolemanpelko ilmenee vieraantumisena. Ihannoimme nuoruutta ja haikailemme teknologian kautta teoreettisesti saavutettavan kuolemattomuuden perään. Kuolema on rajattu pois elämänpiiristä sairaaloihin ja laitoksiin, ettei elävien tarvitse kohdata sitä. Aikamme konfliktit, sodanlietsonta ja ekokatasrofit ovat kuitenkin istuttaneet kuoleman uhan keskuuteemme. Elämä paineiden alla on raskasta: kuoleman voi nähdä myös pelastajana kivusta ja tuskasta, lepona… mutta mitään takeita levosta ei ole, sillä kukaan ei tiedä mikä meitä odottaa – vai odottaako mikään?

Tutkimme näyttelyn teoksissa, kuinka voisimme tulla läheisemmäksi kuoleman kanssa. Näemme kuolemasuhteen laajemmin osana kulttuurimme luontosuhdetta: kuoleman hyväksyminen elämään luonnollisesti sisältyvänä elementtinä sitoo ihmisen vääjäämättä osaksi elämän kiertokulkuja. Vaikka kuolemaa on käsitelty taiteessa kautta aikojen, se on teemana edelleen valtava, salaperäinen ja vaikea. Kuolemasuhteemme on tiiviisti sidoksissa aikaan ja kulttuuriin, jossa elämme.

Näyttelyn tekijät ovat sarjakuva- ja kuvitustaustaisia taiteilijoita. Heitä yhdistää jäsenyys nykysarjakuvayhdistys Kutikuti ry:ssä.

Sanna Hukkanen (s. 1978) on joensuulainen sarjakuvataiteilija. Hän on hullaantunut myyttisistä metsistä, vanhoista puista, sienestyksestä ja taianomaisista tarinoista. Hän tutkailee teoksissaan ihmisen suhdetta ei-inhimilliseen kansanperinneaineistojen sekä ekologisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymysten kautta. Hukkanen uskoo sarjakuvataiteen voimaan muutoksen ja toivon välineenä.

Pauliina Mäkelä (s. 1980) on Turussa asuva kuvataiteilija ja kuvittaja. Mäkelä tunnetaan yksityiskohtaisista lyijykynäpiirroksistaan, jotka häilyvät todellisen ja kuvitellun välissä. Unenomaiset kuvat käsittelevät usein sisäisen ja ulkoisen maailman sekä todellisen ja kuvitellun herkkää sekoittumista, inhimillisen epävarmuuden alueita ja olemassaolon haurautta.

Hannele Richert (s. 1979) on helsinkiläinen sarjakuvataiteilija ja kääntäjä.  Hän piirtää raapekartongille ja tussiterällä paperille, rakentelee kolmiulotteisia elementtejä ja puuhastelee pieniä animaatioita. Häntä kiinnostaa selittämättömyyden tunnelma, aavemaisuus, aavistukset, tarinan kehämäisyys ja kerroksellisuus. Usein näihin yhdistyy komiikka tai ainakin musta huumori.

Amanda Vähämäki (s.1981) on tiukasti marginaalissa viihtyvä sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja taiteilija. Hän on julkaissut lukuisia omakustanteita, sarjakuvanovelleja ja neljä sarjakuva-albumia, jotka on käännetty usealle eri kielelle. Vähämäki tunnetaan erityisesti lyijykynäpiirroksistaan ja arkitodellisuuden ja fantasian rajoja raikkaasti hämmentävistä aiheistaan.

Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus.

Sanna Hukkanen: Elämä, 2024
Pauliina Mäkelä: Fantasmagoria
Hannele Richert: Käsi kädessä
Amanda Vähämäki: Lemmenpolulla