Erkki Luoma-aho

Kalliomaalauksia ja -piirroksia Afrikasta, valokuvia

28
.
5
.–
14.6.2025
Tiili- ja kellarigalleria

Erkki Luoma-ahon (s. 1947) valokuvanäyttely Tiili- ja kellarigalleriatiloissa kertoo valokuvin kalliomaalausten ja -piirrosten kautta millaista elämä oli Afrikassa 6000 – 10000 vuotta sitten. Näyttelyssä on myös mahdollisuus kurkistaa 3,5 miljoonan vuoden taakse valokuvan avulla. Tansanian Laetolista löydettyjen jalanjälkien arvellaan olevan varhaisten apinaihmisten (Australopithecus afarensis) jättämiä. Sitä monet tutkijat pitävät ihmisen edeltäjänä. 

Olen harrastanut valokuvausta v. 1970 lähtien ostettuani ensimmisen järjestelmäkameran. Valokuvausalan tutkintoa minulla ei ole. Olen hankkinut tietoni ja päivitän niitä aktiivisesti alan kirjallisuudesta ja lehdistä. 

Liityin Suomen Luonnovalokuvaajiin 1990-luvulla. Minulle se merkitsee myös luonnon valoa! Liityin Viron Muinaistaideseuraan 1991 ja olin jo tuon vuoden heinäkuussa kalliopiirroksia tutkimassa Äänisen itärannalla. Olin myös vuonna 1999 mukana perustamassa Suomen Muinaistaideseuraa. Tutustuminen kalliotaiteeseen antoi tutkimuksilleni suunnan. Täydensin opintojani  arkeologiassa, geologiassa ja geofysiikassa.

Vuosina 1991 – 2007 kuvausmatkani suuntautuvat Pohjoismaihin ja itään: Ääniselle, Uralille, Ob-, Jenisei-, Lenajokien varsille ja Baikalille sekä Tuvaan ja Altaille. 

Vuonna 2008 ilmoittauduin kolmen viikon aavikkoseikkailuun Egyptiin. Löysin kalliomaalauksista punamullan lisäksi Saharan miljoonat värit! Niitä voi ihastella tässä Afrikka-näyttelyssä, jossa on kuvia 9 maasta: Egypti, Sudan, Libya, Algeria, Marokko, Etiopia, Somalimaa, Tansania ja Namibia.

On toinenkin seikka, joka ansaitsee huomion: Afrikassa kalliomaalaukset ja -piirrokset elävät, niissä on kuvattuna usein sarjakuvamainen kertomus vuosituhansien takaa!”Itkevä lehmä” kertoo traagistesta Saharan kohtalosta: Lehmälauma ei löytänyt tutulta juomapaikalta vettä. Sahara oli kuivumassa.

Kuva yllä Erkki Luoma-aho: Petojen luolassa (Egypti).

Erkki Luoma-aho: Alas Tassili n'Ajjerista (Algeria)
Erkki Luoma-aho: Kudu ja jälkijonot (Namibia)