Tervetuloa Lemin Vanhaan Kirjakauppaan


Arto Hämäläinen Lemi 2001

 
TAIKALYHDYN KUVAKULMAT
- Kun minä selkääni siivet sain. Linnun silmin näkyy Suomenniemi, Savitaipale, Taipalsaari, Luumäki, Lappeenranta ja Lemi. Stenbeckin, Bassin ja Salosen kirkot seisovat mäellä, keskellä kylää. Aurinko valaisee Etelä-Karjalan rantoja. Sen säteitä seurailee valokuvaaja Arto Hämäläinen. Hän kuvaa paikkakuntaa helikopterista panoraamakameralla vuosituhannen 2000 alkukesinä.
Kivijärven takaa, Lahnajärven rannalta nousee Lemin kirkonmäki. Juhana Salosen vuonna 1776 rakentaman puukirkon vieressä on sata vuotta nuorempi talo, Lemin Vanha Kirjakauppa. Sen Taikalyhty näyttelyssä avautuu tänä kesänä katsojan näkökulma Arto Hämäläisen ilma- panoraamavalokuviin.

Kaupan satavuotisten tiskien takaa myydään kesällä kirjoja. Se on Suomen vanhin toimiva maakauppa. Maakaupan vapautumisesta 1870-luvulta lähtien laiva toi Luumäen asemalta kaupan laituriin Lahnajärven rantaan tavaraa, postia,lehtiä, uutisia ja kuvia mailmalta, Pietarista ja Viipurista.

 
Uutisia tapahtui: Suomi itsenäistyi. Tuli vapaussota, talvisota, jatkosota. Näistä historioista on esineitä ja kuvia Taikalyhty-kokoelmissa. Tänä kesänä näkyy näyttelyssä erikoisesti eläviä kuvia eli vanhoja dokumentti- elokuvia Lemiltä.

Taikalyhdyn näyttelykalenteri