JUSSI RAUTSI - MIRJA NEVALAINEN - CAROLINE STRANDBERG
AALTOA 10.-31.4.

In Laterna Magica from 10.04.2018 to 28.04.2018Jussi Rautsi
Toinen Aalto!

Teimme eräänä kevätiltana Tiilimäen studiossa taittoa Alvar Aallon Lapin suunnitelmaa esittelevään posteriin. Tarvitsimme Aallon kuvan. Caroline Strandberg ja minä.

Paraatikuvat Aallosta ovat puhki kulutettuja. Niinpä mailasimme Stanfordin yliopistoon tsekataksemme olisiko siellä harvinaisempaa.

Vastaus tuli heti. Valokuvaaja on Herbert Matter. Aino ja Alvar Aalto valmistautuvat vuonna 1938 sessioon, jossa Matter tulisi ottamaan ikonisen kuvansa New Yorkissa läpimurtonsa tehneestä supertyöparista.

Mutta valokuva oli väärä! Otettu sekuntia ennen kuin piti. Mutta paremmin ei olisi voinut käydä. Kuvassa näkyy hetkeen valmistautuvien ihmisten luonne. Mitä he miettivät?

Näyttelyssä on tämä kuva sekä muita sen virittämiä. Caroline valitsi kuvissaan oman suuntansa, minä omani. Minulle Viipurin kirjaston restaurointi oli tärkeä asia. Sekin on mukana.

Mysteerikuva Aino ja Alvar Aallosta sekä kuvia kahden eri-ikäisen ihmisen elämästä - olkaa hyvä!

Caroline Stradberg
Aaltojen kotitalo oppaan silmin

Työskentelin jakson oppaana Alvar ja Aino Aallon suunnittelemassa kotitalossa Munkkiniemen Riihitiellä. Kävijäkunta oli erittäin kansainvälinen ja monikulttuurinen, mikä oli yksi työn mielenkiintoisimmista puolista. Monet kävijät olivat varta vasten matkustaneet Suomeen Riihitien talossa käyntiä ja muiden Aalto kohteiden kiertämistä varten, ja sain seurata läheltä Riihitien talon vierailevissa ihmisissä herättämiä reaktioita.

Etenkin kohtaamiset vieraiden kanssa opettivat minua huomaamaan ja lukemaan talon eri yksityiskohtia. Valokuvissani haluan tuoda esiin sitä materiaalien, värien ja yksityiskohtien kirjoa, joka muodostaa tämän harvinaisen hyvin säilyneen, lämpimän ja orgaanisen kokonaisuuden.

Monet Riihitien talon ratkaisuista olivat kokeellisia, uraauurtavia ja harvinaisia 30-luvun Suomessa. Se on kunnianhimoisen arkkitehtipariskunnan suunnittelema talo, jonka he suunnittelivat heille itselleen. Aino Aallon kädenjälkeä on talon kokonaisuudessa yhtä paljon kuin Alvar Aallon.

Elissa Aalto, jonka kanssa Alvar Aalto meni naimisiin 50-luvulla, eli talossa lähes neljä vuosikymmentä ja vaali talon alkuperäisyyttä, kuntoa ja sisustusta.

Olen keskustellut paljon Aallon toimiston entisen työntekijän Jussi Rautsin kanssa. Saimme ajatuksen valokuvanäyttelystä, jossa kumpikin esittäisi mahdollisimman henkilökohtaista näkemystään Riihitien talosta.

Caroline Strandberg (s.1992) on Helsingistä kotoisin oleva sisustussuunnittelija. Hän on opiskellut tila- ja sisutussuunnittelua Suomessa ja Ranskassa. Näyttely on Caroline Strandbergin ensimmäinen.

Mirja Nevalainen
Aallon paiskaamat

Olen ollut töissä Alvar Aalto -museossa vuodesta 2014 oppaana. Yhtenä marraskuisena iltana 2016 olin lopettelemassa töitäni Riihitiellä Alvar Aallon kotitalossa. Jussi ja Caroline ilmestyivät sinne tarkastelemaan omien töittensä tuloksia ja minua pyydettiin mukaan Kiinnostuin muiden mukana kuvaamaan katseita, ilmeitä, ohikiitäviä tilanteita. Tuli kuvia kuvista.

En ole julkaissut koskaan mitään missään näyttelyissä. Olen opastanut ja esitellyt muiden töitä eri museoissa ja näyttelyissä, kävellyt myös opastamassa erilaisia arkkitehtuurikohteita kaupungilla lukuisia kertoja. Meitä varmasti yhdistää kiintymys, kiinnostus ja uteliaisuus Aaltoihin, kaupunkeihin, hymyihin. katseisiin ja toisiimme. Tästä on hyvä jatkaa.

Riku Laine
Kenen ruisleipä?

Lähden kävelylle ja otan kameran mukaan. Yleensä siitä tulee tavallinen kamerakävely, mutta joskus eteen sattuu pieni näkymä suuremmasta kokonaisuudesta. Samaan aikaan se huvittaa mutta saa myös pohtimaan tarinaa, johon palanen kuuluu. Toisinaan pieni näkymä on jo itsessään kokonainen tarina, joka kertoo enemmän meistä itsestämme kuin mistään muusta.

Kenen ruisleipä? kääntää katseet arjen muokkaamiin sattumiin ja siihen, miten ihmismieli on taipuvainen rakentamaan merkityksiä summittaisen kokonaisuuden yksittäisille kuville ja tapahtumille. Toisten elämisen synnyttämät näkymät antavat meille mahdollisuuden tulkita omaa itseämme ulkopuolisen näkökulmasta.

Riku Laine (s.1990) on tamperelaissyntyinen muotoilija. Hän hyödyntää kuvissaan analogista prosessia digitaalisen sijasta, sillä filmille kuvatessa voi keskittyä hetkessä vain olennaiseen. Kenen ruisleipä? on Laineen ensimmäinen näyttely.

Back to Mainpage